top of page

אספקת יתר של חלב, ריפלוקס ורגישות לחלבון חלב פרה

התינוק עצבני על השד? מפסיק לינוק ומושך את הראש אחורה, את חושבת שאין לך מספיק חלב? יכול מאוד להיות שיש לך דווקא יותר מדי חלב.

אמנם "יותר מדי חלב אם" לא נשמע כל כך נורא אבל תופעה זו יכולה לגרום לחוסר נוחות לאם ולתינוק ולפגום בהנקה. הסימפטומים של יתר חלב מאוד דומים לאלו של ריפלוקס ושל רגישות לחלבון חלב פרה, לעיתים יש קשר סיבתי בין התופעות הללו ובכל מקרה קשה מאוד להפריד ביניהן ולכן נדבר עליהן כאן ביחד ולחוד.

 

אולי שמת לב שהתינוק:

1. לא רגוע על השד, מרבה להתנתק ולמשוך את הראש אחורה

2. סובל מכאבי בטן וגזים, מתפתל ומתנועע במיוחד בזמן ההנקה

3. סובל מפליטות גדולות ומרובות (חלב שמשפיץ בקשת מהפה)

4. עושה המון צואה והיא נוזלית, עם קצף, ירוקה במיוחד או רירית

5. בזמן ההנקה בוכה ונראה לא מרוצה יש מאבק בזמן ההנקה

6. משתעל ונחנק בזמן ההנקה

7. "נושך" או "לועס" את השד  

 

אבל רגע! חלק מהסימפטומים האלו דומים למצב של חוסר חלב (תינוק לא רגוע על השד, מושך את הראש אחורה, סובל מכאבי בטן) איך אדע אם יש לי יותר מדי חלב או פחות מדי?

יש כמה סימנים שמתאמים אך ורק למצב של יתר חלב ולא יופיעו במקרה של  חוסר בחלב, שימי לב אם אחד או יותר מהסימפטומים הבאים מתרחשים אצלך:

 

1. השדיים שלך משפריצים (לא רק נוטפים) חלב כשאת מורידה את החזייה או בזמן המקלחת

2. את מצליחה לשאוב כמויות גדולות מאוד של חלב

3. את מרגישה תחושה חזקה בזמן שחרור החלב

4. אם התינוק מתנתק בתחילת ההנקה חלב משפריץ מהשד

 

אז יש לתינוק שלי ריפלוקס או שיש לי יותר מדי חלב?

ייתכן שכבר אמרו לך שהתינוק שלך סובל מריפלוקס בגלל שהוא מרבה לפלוט, יכול מאוד להיות שגם אצל התינוק (או רק אצלו) יש בעיה (למשל חוסר בשלות של הוושט) שגורמת לכך שהוא פולט ומשתנק. מצד שני, כשיש עודף חלב התינוק מקבל הרבה חלב מימי וסוכרי שמביא לכאבי בטן וגם לפליטות מרובות ובכל מקרה כל הצעדים שמפורטים מטה יעזרו גם ליתר חלב וגם לריפלוקס ופליטות מרובות

מה עושים?

1. הניקי כשאת נשענת אחורה כמה שיותר (laid back) והתינוק עליך בטן לבטן.

 

2. הניקי בתנוחת שכיבה כשהתינוק שוכב לצדך (שניכם שוכבים על הצד בטן לבטן). מקמי אותו קצת מתחת לשד כך שהאף שלו מול הפטמה והוא צריך להסתכל למעלה אל השד כך שהסנטר שלו יהיה קרוב לשד. חלב עודף ייזל מהפה של התינוק ויהיה לו קל יותר לינוק.  

ממש לפני ההנקה סחטי מעט את השד ותנסי להוציא קצת מ ה"שפריצים" כדי שלא יציקו לתינוק כשהוא מנסה להתחבר (כשיש זרם חזק של חלב, התחושה היא קצת כמו לנסות לשתות ישר מברז עם זרימה מאוד חזקה). אל תוציאי יותר מדי חלב כי ככל שמוציאים יותר הגוף מייצר יותר

 

3. אחיזת מספריים של השד (אצבע מעל הפטמה ואמה מתחת לפטמה) עוזרת לפעמים להוריד מעט את עוצמת הזם שמגיעה אל התינוק.

 

4. הניקי רק מצד אחד בכל הנקה- לעיתים עודף בחלב, או מצב בו התינוק מקבל רק חלב מימי סוכרי שיוצא בתחילת ההנקה, מתרחש כאשר האם מעבירה את התינוק מהר מדי מצד לצד בזמן ההנקה. אם יש לך עודף חלב תוכלי להניק רק מצד אחד בכל פעם והתינוק יהיה שבע. את תדעי שיש שיפור אם תינוקך יהיה רגוע יותר, לא יהיו מלחמות בזמן ההנקה והיציאות שלו יהיו צהובות וללא קצף. שיפור אמור להופיע תוך שבעה ימים. אם לא תראי שיפור נסי את הצעד הבא:

 

5. תנסי להניק פעמיים מאותו צד- הניקי מצד אחד ואז בהנקה הבאה הציעי את אותו הצד כך התינוק יקבל יותר חלב שומני שכאשר יש עודף חלב קשה לתינוק לקבל ממנו. אם המצב משתפר את יכולה לחזור להניק כרגיל (צד אחד בכל הנקה ובהנקה הבאה את הצד השני). חשוב להתייעץ עם יועצת הנקה לפניכן לוודא שאכן מדובר ביתר חלב (מכיוון ששיטה של שתי הנקות מאותו הצד מורידה את כמויות החלב, דבר מבורך למי שיש לה עודף אך בעייתי למי שאין לה).

 

אם ניסית את כל הצעדים הללו ואת עדיין חווה קשיים יכול להיות שלתינוקך יש רגישות לחלבון חלב פרה

קיימת תופעה של רגישות לחלבונים הגדולים הנמצאים בחלב פרה ועוברים מתזונת האם אל התינוק דרך ההנקה. הסימפטומים של רגישות זו הם פליטות מרובות, כאבי בטן, גזים ומאבק וחוסר נוחות על השד. לעיתים בגלל דמיון הסמפטומים לאלו של אספקת יתר של חלב וריפלוקס והחפיפה הגדולה בין הבעיות הללו, לא מטפלים ברגישות זו. תינוק שרגיש לחלבון חלב פרה לאו דווקא יהיה אלרגי לחלב, אלו שתי תופעות שונות.     

 

איך מטפלים ברגישות לחלבוני חלב פרה?

אם את מנסה שיטות שונות לטיפול בריפלוקס ואספקת יתר ללא הצלחה את יכולה לנסות להימנע לחלוטין מצריכת מוצרי חלב (כולל שוקולד וגבינות). חלבון חלב הפרה יעלם מחלב האם תוך שלושה שבועות ואז הרבה פעמים רואים שיפור משמעותי בתחושת התינוק. במקום חלב פרה את יכולה לנסות חלב אורז או חלב שיבולת שועל כתחליף טעים ובריא.  

יציאה של תינוק שלאמו יש אספקת יתר של חלב. בגלל שהוא מקבל הרבה חלב מימי וסוכרי (החלב שיוצא קודם מהשד) הצואה היא ירוקה, רירית ומרובה. התינוק לא אוכל מוצקים או מקבל ברזל (לעיתים ברזל ומזונות מסויימים יכולים לגרום לצואה ירוקה) 

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page