עישון סיגריות בהנקה או תמ"ל?
האם מותר לעשן בהנקה?
חשוב להגיד שהמאמר הזה מתייחס אך ורק לעישון סיגריות טבק ולא מתייחס לעישון מריחואנה או סמים שנצרכים על ידי עישון שאסור להניק כאשר משתמשים בהם.
אז נתחיל בשורה התחתונה:
על סמך המידע המדעי הקיים כיום המלצת ה- AAP , הארגון האקדמי של רופאי הילדים האמריקאי, היא שאימהות שלא מצליחות להיגמל מעישון ייניקו את התינוק שלהן. המלצה זו נובעת מכך שתינוקות בסביבת עישון נמצאים בסיכון מוגבר לבעיות בדרכי הנשימה (וכן לסרטן ומוות בעריסה) ואלו שאימהותיהם מניקות אותם מראים פחות בעיות נשימתיות ומחלות הקשורות בדרכי הנשימה מאשר התינוקות שמקבלים תחליף חלב אם.
אם את מעשנת ומניקה השתדלי להקפיד על הדברים האלו:
1.עשני כמה שיותר רחוק מהתינוק ומנעי ממנו חשיפה מזיקה לעישון פאסיבי.
2. כשאת חוזרת מעישון שטפי ידיים היטב והחליפי בגדים על מנת לצמצמם את המגע בין התינוק ושאריות ניקוטין ורעלים אחרים מידייך ומהבגדים שלך.
3. עשני פחות- ככל שהאם מעשנת יותר כך גובר הסיכון למחלות בדרכי הנשימה של התינוק וכן להפחתה בכמות החלב, איחור בשחרור החלב מהשד וכן לסימפטומים כמו בחילה, הקאה ושלשול אצל התינוק.
3. עשני מיד אחרי ההנקה, כך יהיה זמן לכמות הניקוטין בחלב שלך לרדת עד ההנקה הבאה.
4. אף פעם אל תעשני תוך כדי ההנקה עצמה מכיוון שהתינוק ייחשף ישירות לעשן.
כיצד משפיע עישון של האם או האב על התינוק?
אם את או מישהו מבני ביתך מעשן חשוב שתדעי:
תינוקות שנמצאים בסביבת עישון סובלים יותר מכאבי בטן, שלשול, בחילה והקאות. תינוקות אלו נוטים להיות עצבניים ולבכות יותר. לאימהות מעשנות יש לעיתים עיכוב ברפלקס שחרור החלב וכמות מופחתת של חלב שמקשה עליהם להתמודד עם צרכי התינוק. תינוקות להורים מעשנים סובלים יותר ממחלות בדרכי הנשימה, דלקות באוזניים ובעיניים. הם נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן ולמוות בעריסה ומבקרים אצל הרופא פי שניים עד שלוש מתינוקות שלא חשופים לעשן סיגריות. ההנקה עוזרת להגן מפני חלק מהסיכונים הללו אך לא מבטלת אותם. הפתרון הטוב ביותר הוא להיגמל לחלוטין ולמנוע מהתינוק את הסיכון.
גמילה מעישון והנקה
מחקרים מראים שהריון והנקה הם גורמי עזר משמעותיים בגמילה מעישון משום שלאם יש מוטיבציה גדולה לתת לתינוקה את הסביבה הבריאה ביותר עבורו. יש עזרים כמו מסטיקים וסוכריות המכילים ניקוטין בהם משתמשים כדי להיגמל מעישון.
האם מותר להשתמש במסטיק המכיל ניקוטין או במדבקת ניקוטין בזמן ההנקה?
אם את משתמשת במסטיק המכיל ניקוטין על מנת להיגמל מסיגריות את יכולה להניק, את המסטיק צריך ללעוס מיד אחרי ההנקה כדי להפחית את נוכחות הניקוטין בדם בהנקה הבאה.
אם את משתמשת במדבקת ניקוטין מומלץ להסיר אותה בלילה כדי להוריד את רמת הניקוטין בהנקות הלילה.
כשאת מניקה ומשתמשת במסטיק המכיל ניקוטין או מדבקת ניקוטין חשוב מאוד שלא תעשני בנוסף לשימוש במוצרים אלו כי אז רמת הניקוטין בדמך תהיה גבוה מאוד.
כיום מאושרות בישראל שתי תרופות המסייעות לגמילה מעישון: Zyban ו Champix, שתיהן אינן מתאימות לשימוש בזמן הנקה. אם את מניקה ומעשנת לא תוכלי להשתמש בטיפול באחת משתי התרופות האלו לגמילה מעישון.
האם סיגריה אלקטרונית בטוחה בהנקה?
הבעיה עם סיגריות אלקטרוניות היא שאין עליהן פיקוח ולכן אין לנו דרך לדעת מה באמת יש בהן, בנוסף בהשוואה לסיגריות רגילות השפעתן על תינוקות ועוברים כמעט לא נחקרה. מהמחקר המועט שיש על סיגריות אלו, ברור שסיגריה אלקטרונית מפיצה פחות רעלים לסביבה מאשר סיגריה רגילה. אם הבחירה היא בין סיגריה רגילה לאלקטרונית אז לאלקטרונית יש עדיפות ברורה אך למסטיקים וסוכריות המכילים ניקוטין יש עדיפות על הסיגריה האלקטרונית. ההמלצה הרווחת למעשנות סיגריה אלקטרונית היא להמשיך להניק אך לנקוט באותם אמצעי זהירות שמומלצים למעשנות סיגריות רגילות (עישון מיד אחרי הנקה, רחוק מהתינוק, שטיפת ידיים והחלפת בגדים לאחר העישון). חשוב לזכור שהסיגריה האלקטרונית מכילה ניקוטין (גם אלו שמתיימרות להיות ללא ניקוטין) ולכן התינוק של מעשנות סיגריה זו חשופים לניקוטין על כל השפעותיו המזיקות.
את מעשנת מספר סיגריות ביום ותוהה אם כדאי לך להניק את תינוקך, הנה כמה דברים שכדאי לך לדעת על מנת שתוכלי לקבל את החלטה שתתאים ביותר עבורך ועבור תינוקך.
הנה כמה טיפים שיעזרו לך בתהליך הגמילה בזמן ההנקה:
סביבה תומכת גמילה: מחקרים מראים שלרוב הנשים שחוזרות לעשן אחרי גמילה בזמן הנקה או הריון, יש בן או בת זוג שמעשנים. אם את נמצאת בסביבה מעשנת יהיה לך קשה יותר להיגמל בעצמך ולשמור על הישגי הגמילה. בנוסף התינוק שלך עדיין יהיה חשוף לסיכונים שבעישון פאסיבי. לכן אם את מתכננת גמילה גייסי את שותפך לחיים למשימה ובקשי שאם אין בכוונתם להיגמל שיעזרו לך בגמילה על ידי הימנעות מעישון בסביבתך ומחשיפתך לפיתויים. סיכויי ההצלחה יהיו גבוהים ביותר אם שניכם תגמלו יחד. בנוסף סלקי מהבית כל סממן שיכול להזכיר לך את הסיגריות או לעורר אצלך את הצורך לעשן. היפטרי למשל ממאפרות, קופסאות של סיגריות ודברים אחרים המתקשרים אצלך לעישון.
מצאי דרכים אחרות להפחית לחץ: עישון הסגריה משמש להפחתת לחץ ולכן בתקופה מלחיצה במיוחד כמו הימים הראשונים אחרי הלידה יתכן שתחווי צורך עז בסיגריה. כשאת מרגישה את התחושות הללו נסי להפחית את הלחץ בדרכים חלופיות: צאי לטיול בשמש עם התינוק, היכנסי למקלחת חמה או אמבטיה עם שמנים ארומתרפיים כמו שמן לוונדר, הזמיני חברה לכוס קפה, קבעי פגישה עם אשת מקצוע שתרגיע את חששותייך בתחומים שמדאיגים אותך (התפתחות הילד, הנקה, שינה ועוד) או הזמיני לעצמך פינוק מיוחד כמו מסאז' או ארוחה טעימה.
תני לזה זמן: הימים הראשונים של הגמילה מלווים בתופעות לוואי כגון שיעול, הפרשה מוגברת של ליחה, חוסר שקט, רוגז, תסכול וקושי להירדם. תופעות אלו בדרך כלל חולפות תוך כמה ימים. לכן כדאי להיגמל כמה ימים או שבועות לפני הלידה (הכי טוב להיגמל כמובן לפני ההריון) כך שתתגברי על תופעות הלוואי לפני שהתינוק יגיע.
תהליך הגמילה יהיה מאתגר אבל היתרונות בטווח הרחוק לתינוקך ולך הם עצומים ולכן שווה בהחלט להשקיע. בנוסף כשאת נגמלת מניקוטין גם תינוקך נגמל, הגמילה מניקוטין לתינוק יכולה להיות מלווה בקשיי שינה, עצבנות ובכי חשוב שתהיי מוכנה להתמודד עם התינוק בנוסף לקשיים שאת תחווי ולכן כדאי לגייס עזרה לזמן הגמילה שלך.