top of page

שיטת שאיבה שמגדילה את כמות החלב ומעלה את אחוז השומן בו

אימהות שואבות ואנשי מקצוע רבים בתחום תזונת תינוקות נוטים לסמוך על כך שהמשאבה החשמלית לבדה מסוגלת לרוקן את השדיים לחלוטין מחלב אם. לאחר שבשאיבה זרם החלב נפסק הנטייה הרווחת היא להפסיק את השאיבה ולהסתפק בכמויות החלב שנשאבו.

מסתבר שלא מספיק אנשים יודעים על מחקר שנעשה על ידי ג'יין מורטון ועמיתיה ופורסם ב 2009 (לינק למחקר בסוף הכתבה) אשר שינה לנצח את התפיסה לגבי שאיבה יעילה. האימהות השואבות שהשתתפו במחקר היו אימהות לפגים שעבורן כל טיפת חלב אם היא מצרך חשוב ויקר. במהלך המחקר התבקשו האימהות לשאוב בדרך ייחודית שזכתה לכינוי שאיבה פעילה או באנגלית Hands on pumping.

האימהות שהשתמשו בשיטה זו שאבו 48% יותר חלב מאשר אימהות ששאבו בשיטה הרגילה שמסתמכת לחלוטין על עבודת המשאבה החשמלית. מדובר בכמות כפולה של חלב אם! מפתיע ביותר שגילוי כזה לא חלחל עד היום כמו שצריך אל אנשי המקצוע בשטח ואל ההורים. אם רק נחשוב על כמות הזמן שנחסכת וכמות הפורמולה שהיה אפשר להסתדר בלעדייה החשיבות של המידע הזה ברורה. בנוסף לכמות החלב גם אחוז השומן בחלב שנשאב הוכפל.

בנוסף לגדילה בכמות החלב ובאחוז השומן לעומת שאיבה רגילה נצפתה עוד תופעה מעניינת במחקר. בעוד שלנשים ששואבות באופן בלעדי (ללא הנקה) ברוב המקרים יש ירידה מסויימת בכמות החלב שנשאבת לאחר כארבעה שבועות, לאימהות שהשתתפו במחקר לא היתה ירידה כזו ולהפך הכמויות שלהן המשיכו לעלות באופן מתמיד לאורך כל תקופת המחקר. 

עוד נקודה חשובה שמחקר זה נגע בה היא הפרכת האמונה הרווחת ש"אין מה לשאוב ביממה הראשונה". שילוב של שאיבות עם סחיטות ידניות ביממה הראשונה הניב יותר קולוסטרום (חלב ראשוני) מאשר סחיטה ידנית בלבד. ההסבר הוא שפעולת הסחיטה לבדה איננה מספיקה כדי לגרות באופן מלא את ההורמונים שאחראים על ייצור החלב ובעצם אנו זקוקים גם לפעולה אינטנסיבית ומתמידה כמו היניקה של התינוק שאפשר לייצר אותה על ידי שאיבה. השאיבה לא תפנה קולוסטרום מהשד בדרך כלל משום שהוא סמיך ודביק במיוחד. פינוי הקולוסטרום חשוב גם הוא לתהליך ייצור החלב ולהאכלת התינוק. לכן, כשאין חיבור של התינוק לשד ביממות הראשונות (תינוק לא מתחבר, פג, תינוק בניטור שלא מאפשר האכלה וכדומה) נשלב בין סחיטה ושאיבה.     

    

איך זה עובד?

כל אמא שואבת יכולה להשתמש בשיטה זו שיש לה כמה שלבים:

שלב ראשון- עיסוי

התחילי בעיסוי של השדיים. העיסוי צריך להיות דומה למסאז' שעושים במקום אחר בגוף ולהתמקד בכל חלקי השד.

שלב שני- שאיבה דו צדדית

שאבי בעזרת משאבה דו צדדית. שאיבה דו צדדית כשלעצמה הוכחה כמניבה יותר חלב מאשר שאיבת כל צד בנפרד. תוך כדי השאיבה לחצי וסחטי את השדיים כל הזמן תוך שאת מסתכלת על תוצאת הפעולה של ידייך. אם את לוחצת וסוחטת במקום מסויים בשד והסחיטה מגבירה את הזרם המשיכי שם, כשהזרם נחלש עברי לנקודה אחרת. לצורך עבודת הידיים הפעילה תצטרכי לשאוב מבלי להחזיק את חצוצרות המשאבה על השדיים. ישנן חזיות שאיבה שיכולות לסייע בכך. המשיכי בשאיבה דו צדדית עד שזרם החלב נפסק או נחלש מאוד.

הערה חשובה: את יכולה להכין חזיית שאיבה מגוזיית ספורט שיש לך. לובשים את הגוזייה ומסמנים את מיקום הפטמות ואז מורידים את החזייה וגוזרים שני חורים קטנים דרכם יהיה אפשר להשחיל את חצוצרות המשאבה ואז לשאוב ללא צורך להחזיק את החצוצרות על השד.   

שלב שלישי- סחיטה/ שאיבה חד צדדית.

עברי לעבודה על כל שד בנפרד. בשלב זה ייתכן שסחיטה ידנית תהיה יעילה יותר בפינוי חלב מהשד מאשר שימוש במשאבה. התנסי בשתי האפשרויות וסיימי בשאיבה/ סחיטה של כל שד בנפרד. שלב זה שלרוב נעשה בסחיטה ידינית נועד לשחרור החלב שהמשאבה פחות יעילה בפינוי שלו והוא דווקא החלב השומני יותר.  

למחקר של ג'יין מורטון 2009 

סרטון הדרכה לשאיבה פעילה

מחקר לגבי העלאת אחוזי השומן בשילוב של סחיטה ושאיבה

0528600526

מיה דובינסקי יועצת הנקה 
  • Facebook Social Icon

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page