אילו מאכלים לא כדאי לאכול בהנקה?
פוסטים פופולרים
6 דקות קריאה
מבחינת בטיחות המזון ורמת החיידקים שחששנו לגביה בהריון במאכלים מועדים לפורענות כמו סושי, בשר נע וכדומה, אין מניעה לצרוך מאכלים אלו בהנקה. למעשה משלוח האוכל האהוב ביותר על היולדות הטריות במחלקת היולדות הוא סושי.
אבל מה לגבי כאבי בטן וגזים? לפני שנענה (תשובה מפתיעה) לשאלה זו נתעכב קצת על האמונות לגבי מאכלים שאמא מניקה אוכלת ועלולים לגרום לגזים לתינוקות. בכל תרבות אלו מאכלים אחרים שחשודים בגרימת כאבי בטן. מאוד מקובל להזכיר את הכרובית, הברוקולי ושאר הירקות המצליבים בהקשר הזה. יש גם מוניטין גרוע לקטניות ואפילו למיץ תפוזים. אחת האמירות הפופולאריות היא "מה שגורם לך גזים יגרום גזים לתינוק". מה שמעניין מאוד לגלות זה שלעיתים האמונות התרבותיות סותרות אחת את השנייה לחלוטין. למשל, בתרבות הערבית נהוג לחשוב שמיץ תפוזים מעודד ייצור חלב ולכן קרובי משפחה מגישים מיץ תפוזים לאם המניקה. לעומת זאת אימהות רבות נמנעות לחלוטין ממיץ תפוזים בהנקה מחשש לגרימת כאבי בטן לתינוק.
אז איך יודעים מה באמת כדאי לאכול וממה להימנע?
במחקר שנעשה על תינוקות שסבלו מכאבי בטן, חוסר שקט בחלק גדול משעות היממה ונוכחות של דם בצואה נמצא ש65% היו רגישים לחלבונים של חלב פרה שהגיעו מחלב ומוצריו שאמם צרכה. 19% היו רגישים לביצים, 6% לתירס ו3% לסויה.
אם כך החשוד המיידי בגרימת כאבי בטן וגזים לתינוקות הוא בעצם לא כל סוג של ירק או קטנייה אלא דווקא חלב פרה. חשוב לזכור שהתינוקות הרגישים הם אחוז קטן מהאוכלוסייה. רוב אוכלסיית התינוקות איננה רגישה למזון כלשהו. המסקנה היא שאמא מניקה יכולה להמשיך לאכול מה שהיא רוצה, גם אם מתחשק לה צלחת גדולה של כרובית וברוקולי לצד שעועית ואז לנגב חומוס ולשתות מיץ תפוזים. רק במידה והתינוק מראה רגישות כלשהי (בכי ממושך, דם בצואה וכדומה) האם המניקה תפנה לרופאת גאסטרו אשר תעזור לה לעשות דיאטת אלימינצייה שתתחיל ממרכיבי המזון שסטטיסטית הם בעלי הסיכוי הגבוהה ביותר לגרום לבעיות. ראשית היא תימנע מכל המאכלים שהזכרנו ואז תתחיל להחזיר אותם אחד אחד ולעקוב אחר מצבו של התינוק.
חשוב גם לדעת שתינוקות שרגישים למאכל מסויים למשל חלב פרה הם בסיכון גבוה יותר להיות רגישים למאכלים נוספים מתוך רשימת האלרגנים. לכן לא מתאים לתת לתינוק שרגיש לחלב פרה פורמולה על בסיס סויה כי יש סיכוי גדול שהתינוק רגיש גם לסויה.
אם שמת לב שהתינוק שלך הגיב לא טוב למשהו שאכלת אז תוכלי להימנע מלאכול מאכל זה בהמשך, אך אין לדעת מראש מה יגרום רגישות לתינוק מסויים.
איך בעצם אוכל מגיע לחלב האם?
האוכל שאמא אוכלת איננו עובר באופן ישיר לחלב האם. הוא עובר קודם כל דרך מערכת העיכול ואז מרכיבים מסויימים ממנו עוברים דרך מערכת הדם אל חלב האם. למרות שהמעבר איננו ישיר האוכל שהאם אוכלת יכול להשפיע על טעמו של חלב האם ועל הרכבו. לוקח בין 4-6 שעות למרכיבים של אוכל להגיע אל החלב, תלוי בתדירות ההנקה.
ממה בכל זאת צריך להיזהר?
אם את לוקחת תרופות כלשהן חשוב שתתיעצי עם הרופאה שנתנה את המרשם לגבי התאמת התרופה לאם המניקה. אם הרופאה לא יודעת או שאת לא בטוחה בתשובה תוכלי להתייעץ עם אחד מהמרכזים הטרטלוגים בבתי החולים שאחראים על מתן מענה לקהל הרחב ולצוות רפואי לגבי התוויות של תרופות וחומרים.
כדאי להמינע מעישון כלשהו במהלך ההנקה (אם כי עדיף לעשן ולהניק (עישון רגיל לא מריחואנה) מאשר לעשן ולתת פורמולה, עוד על כך תוכלי לקרוא כאן).
בין שתיית אלכוהול להנקה חשוב להמתין שעתיים- שלוש. אין צורך לשאוב את החלב משום שרמת האלכוהול בחלב עולה ואז יורדת בדומה לדם.
לגבי קפאין ניתן לצרוך שלוש מנות קפאין ביום (קפה, קולה וכדומה) הקפאין עובר בחלב ומגיע אל התינוק ויכול לגרום לו לתופעות של חוסר נוחות או עירנות, אם תינוקך נראה חסר שקט נסי להימנע מקפאין. מומולץ להימנע ממשקאות אנרגייה בהן רמת הקפאין גבוהה מאוד.
Lake AM. Food-induced eosinophilic proctocolitis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2000;30(Suppl):S58–S60.
Host A, Husby S, Osterballe O. A prospective study of cow’s milk allergy in exclusively breast-fed infants. Incidence, pathogenetic role of early inadvertent exposure to cow’s milk formula, and characterization of bovine milk protein in human milk.
Acta Paediatr Scand 1988;77:663–670. 6. Lake AM. Dietary protein enterocolitis. Immunol Allergy Clin North Am 1999;19:553–561.