top of page

מה עושים כשתינוק בוכה?

אין רעש יותר מחריש אזניים מבכי של תינוק, הצליל עצמו כואב לשמיעה ויש לנו צורך פיזי עמוק להפסיק אותו כמה שיותר מהר. למה זה חייב להיות כל כך נורא? אז מסתבר שיש סיבה לכל זה. על פי דארווין, הבכי הוא אמצעי אבולוציוני שפיתח האדם כדי לגייס עזרה מהסביבה. על פי גישה זו אנו מתוכנתים ביולוגית להגיב לבכי במהירות ולנסות להפסיק אותו. הבכי מעורר אצל השומע תגובה פיזיולוגית המתבטאת בעלייה בהורמוני הסטרס. כשהתינוק שלכם בוכה רמת הלחץ שלכם עולה מה שמקשה עוד יותר על ההתמודדות עם המצב.   

לפני שהלחץ מרקיע שחקים חשוב לזכור שבכי הוא אחד מאמצעי התקשורת הזמינים ביותר לתינוק, שהשפה המילולית שלו איננה מפותחת עדיין. הבכי מעיד על צורך מסוים ולאו דווקא על כאב או צער כמו אצל מבוגרים.  

בכי עוזר להפיג מתחים ולהגיע לתחושה של הקלה

הביוכימאי ד"ר וויליאם פרי מצא שדמעות שנוצרו כתוצאה מבכי רגשי שונ בהרכב הכימי שלהן מדמעות של בכי לא רגשי (לדוגמא בכי מחשיפה לבצל). הדמעות הרגשיות עשירות יותר בהורמוני סטרס ובחומרים רעילים. ההשערה היא שהן נועדו לסלק את החומרים האלו מהגוף ולכן גם ישנה הרגשה טובה של הקלה אחרי הבכי.

 

אז בריא לבכות?

כל סבתא תגיד לכם ש"בכי מפתח את הריאות". אז סבתא, כן, יש משהו בדבריך. נראה שבכי אכן קשור לבריאות גופנית. אנשים שמרבים לבכות סובלים פחות מדלקות מעיים וכיבים בקיבה, יש להם פחות רעלים בגוף ובריאותם הנפשית טובה יותר. גם ידוע שהבכי עוזר לתינוקות בשעות הראשונות אחרי הלידה לאמן את הריאות שלהם לנשימה. אבל...וזה אבל גדול... זהירות! אין להסיק מכך שבריא לתינוק לבכות. כשתינוק בוכה רמות הורמוני הסטרס בגופו עולות בהתמדה. חלק מההורמונים מסולקים בדמעות אך מוחו העדין חשוף להשפעתם. מחקרים גילו שההורמונים האלו יכולים ממש לשנות את מוחו של התינוק. לכן חשוב לצמצם את החשיפה להורמוני סטרס ולהשתדל להיענות לבכי ובוודאי לא לאפשר חשיפה ממושכת (בכי ממושך) אם ניתן לתת מענה שיפסיק אותו. 

איך נותנים מענה לבכי?

נשאל את שאלות המפתח לפי הסוגים העיקריים של בכי בחודשים הראשונים של  חיי התינוק:

1. בכי כתוצאה מרעב – האם התינוק רעב?

2. בכי כתוצאה מעייפות- האם התינוק עייף?

3. בכי כתוצאה מכאב/ גירוי - האם ייתכן שמשהו מציק לו? חם קר, שערה קשורה, גזים וכו...

4. בכי משעמום/ עומס גירויים- האם מעניין כאן? האם יותר מדי מעניין כאן? אולי התינוק זקוקוק לתנועה. 

רגישות ונחישות

חשוב מאוד להיות רגישים לבכי של התינוק מכיוון שאי מענה לבכי יחמיר אותו ובמקרים קיצוניים התינוק יפסיק לבכות כי יבין שאין מענה. מצד שני חשוב להבין את הבכי כאמצעי תקשורת ולא כמשקף את יכולתנו כהורים. 

 

"פוס משחק" 

להיות רגישים לעצמנו באותה מידה שאנו רגישים לתינוק. כל אחד מכיר את נקודת הרתיחה של עצמו. אם אפשר להעביר את הטיפול לאדם אחר לכמה דקות, קחו לעצמכם רגע להירגע. אם לא הניחו את התינוק במקום בטוח והחזירו את עצמכם לשליטה. טיפול בתינוק כשאנו במצב נפשי קיצוני עלול להזיק לתינוק. עדיף לו לבכות ושאנו נירגע.

 

בשנה הראשונה לחיי התינוק חשוב במיוחד להגיב לכל צרכי התינוק במהירות וביעילות. בכך ניתן לו תפיסה חיובית של העולם כמקום מכיל שנענה לצרכיו. השנה הראשונה היא זמן פחות מתאים ל"חינוך" לשינה או להרגלים שאנו מעוניינים שתינוקנו יפתח, זאת בשל העובדה שמוחו של התינוק רגיש במיוחד להשפעתם של הורמוני הסטרס. ככל ששפתו של התינוק תלך ותתפתח כך יפחת הבכי ויצטמצם לסימון של כאב צער והתרגשות בדומה למבוגרים.

שיטות התמודדות נוספות: תנוחות שונות שניתן ללמוד המקלות על מצוקתו של התינוק(בעיקר תנוחות ערסול או תנוחות בהם תומכים בבטן התינוק כמו "נמר על עץ"), תנועתיות, שינוי פתאומי באווירה (מקום אחר, אדם אחר, סביבה אחרת), צלילים מפתיעים (כמו מרעשן או פעמון), נשימה עמוקה, עיטוף ומגע עור לעור.

אם התינוק בוכה ללא הפסקה במשך כמה שעות ואתם לא מצליחים להרגיע אותו פנו לרופא, ייתכן שיש משהו שמציק לו ויש צורך בהתערבות של גורם מקצועי.

0528600526

מיה דובינסקי יועצת הנקה 
  • Facebook Social Icon

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page