הנקה מוצלחת אחרי ניתוח קיסרי
פוסטים פופולרים
3 דקות קריאה
האם אפשר להניק אחרי ניתוח קיסרי?
בהחלט כן! הנקה אחרי ניתוח קיסרי היא אפשרית, יהיו כמה אתגרים נוספים שלא קיימים בלידה וגינאלית אבל אפשר להתגבר עליהם. הכנה מראש לגבי הנקה יכולה מאוד לעזור.
האם החלב שלי יגיע באיחור בגלל הניתוח?
"החלב שלך יגיע באיחור" זוהי אחת מהאמירות המסוכנות ביותר שנאמרות לאימהות מניקות אחרי קיסרי. מדוע? הרי יש מחקרים שתומכים באמירה שהחלב של נשים שעברו לידה טראומתית (לא רק ניתוח) יכול להגיע באיחור. הסכנה טמונה בכך שאימהות לא מבינות את המשמעות של צירוף המילים "החלב שלך יגיע באיחור". הן מבינות שבהתחלה לא יהיה להן מספיק חלב. זהו מיתוס שאין מאחוריו דבר.
ממש כמו כל אמא אחרת החל משבוע 16 להריון, הרבה לפני הלידה, גם אישה שעברה קיסרי מתחילה לייצר את החלב הראשוני- הקולוסטרום. החלב הזה יהיה שם עבור התינוק מהרגע הראשון ללא קשר לסוג הלידה. אחרי הלידה הקיסרית (כמו כל לידה) מומלץ להניק מוקדם ככל הניתן ולתת לתינוק לבלות על השד כמה זמן שהוא מעוניין ולהניק לפחות כל שעתיים- שלוש. מערכת ייצור החלב היא מערכת של ביקוש והיצע. היציאה של השילייה מהגוף מביאה לשינוי ההורמונאלי שמאותת לגוף לשנות את החלב שבשד מקולוסטרום לחלב בשל אך המערכת הזו פועלת רק בשילוב של גירוי אינטנסיבי לשד על ידי היניקה של התינוק. החלב שאולי יגיע באיחור הוא החלב הבשל שאמור להגיע בין היום ה3-5 אך ברוב המקרים האיחור בהגעתו נובע מחוסר גירוי של השד בימים הראשונים ולא מסוג הלידה. אז כדי למנוע את האיחור כדאי להצמיד את התינוק לשד כמה שיותר, שם הוא יקבל את הקולוסטרום שהוא המזון המושלם עבורו בימים הראשונים. תוכלי לעקוב אחרי הסימנים שהתינוק אוכל מספיק כדי להיות בטוחה שהוא מקבל את כל מה שהוא צריך.
מה עושים אם אי אפשר עדיין להניק את התינוק?
ייתכן שמסיבות הקשורות ביולדת או בתינוק לא תהיה אפשרות להניק את התינוק באופן מיידי. אם זהו המצב חשוב מאוד לסחוט קולוסטרום מהשד בשעה הראשונה אחרי הלידה. מחקריה של ג'יין מורטון מראים כמה חשוב הפינוי של השד בשעה הראשונה, אימהות שסוחטות חלב בשעה הראשונה נהנות מאספקת חלב גדולה יותר אפילו מספר שבועות אחרי הלידה. כל עוד אין חיבור בין התינוק לשד מומלץ לשלב בין שאיבה וסחיטת קולוסטרום כדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר מבחינת ייצור החלב. סחטי ושאבי את השד לפחות 8 פעמים ביממה. בינתיים חשוב להאכיל את התינוק לפי הכמות הנדרשת ליממה. עדיף להשתמש בחלב אם במידה ויש ואם אין אפשרות לחלב אם אז נאכיל בפורמולה. קראי עוד על מה עושים כשתינוק לא מתחבר כדי לקבל את כל המידע החשוב בעניין.
סחיטת קולוסטרום לפני הלידה
אם את יודעת שאת עומדת ללדת בניתוח קיסרי, כדאי לך לחשוב על סחיטת קולוסטרום לפני הלידה. קולוסטרום הוא החלב הראשוני, העשיר בנוגדנים שמספק לתינוקך הגנה ומזון מושלם בתחילת חייו. בשעות הראשונות אחרי הניתוח יכול להיות מצב שתינוקך לא יתחבר לשד ועדיין לא תצליחי לסחוט מספיק קולוסטרום בשבילו. לכן מומלץ להכין קולוסטרום מבעוד מועד ולהגיע איתו לבית החולים. התייעצי עם יועצת הנקה לגבי השיטה היעילה ביותר לסחוט קולוסטרום. את הקולוסטרום שסחטת תוכלי לאחסן במזרק בהקפאה עד שיגיע הזמן לנסוע לבית החולים. לאחר הלידה תוכלי להאכיל את תינוקך את הקולוסטרום בכפית.
אני כאן בשבילך לפני ואחרי הלידה!
קצת עלי: אני מיה דובינסקי, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC באזור המרכז ובאזור השרון. אני עובדת עם קופת חולים כללית. חלק מצוות יועצות ההנקה של בית החולים איכילוב. התקשרי אלי לקבוע פגישה להכנה להנקה אחרי לידה קיסרית או לסיוע בהנקה אחרי הלידה: 0528600526.