טיפול בחלב אם שאוב
top of page

טיפול בחלב אם שאוב

חלב אם, נוזל הפלא, זה שבוכים כשהוא נשפך. מכיוון שחלב האם הוא חומר ביולוגי ואנו רוצים לשמור עליו במצב הטוב ביותר תוך שימור כל המרכיבים התזונתיים והחיסוניים הרבים שלו, חשוב שנטפל בו באופן הנכון והמקצועי ביותר. מצד שני חשוב לזכור שחלב אם הוא עמיד יותר מפני חיידקים מכל מזון אחר שנמצא במקרר שלכם כי יש בו נוגדנים שהורגים את החיידקים באופן פעיל. הוא תוקפני, בקטע טוב! אספנו כאן את כל העובדות החשובות לגבי טיפול בחלב אם שאוב.

לכמה זמן ובאיזו טמפרטורה ניתן לאחסן חלב אם?

זוהי הטבלה של משרד הבריאות המפרטת את זמני האחסון של חלב אם בכל טמפרטורה.

איך מחממים חלב אם?

הדרך הטובה ביותר לחמם חלב אם תוך שמירה על המרכיבים התזונתיים והחיסוניים שלו היא להניח אותו בקערה של מים חמימים ולאפשר לו להגיע לטמפרטורת החדר. אם החלב היה קפוא אפשר לתת לו להפשיר במקרר ואז לחמם אותו במים חמימים. אם יש צורך להשתמש בו מיד אפשר להניח את השקית הקפואה במים ולהחליף את המים כל כמה דקות (השקית הקפואה מקררת את המים מאוד וזה מאט את תהליך ההפשרה) עד להפשרת החלב ואז לשים אותו במים חמימים יותר (לא במים רותחים מכיוון שזה יפגע במרכיבים התזונתיים שבחלב).

עדיף להניח את החלב במים חמים רק כשהוא נמצא בבקבוק שבוודאות לא מכיל ביספינול A. לא מחממים חלב אם במיקרו מכיוון שעלול להיות חימום לא אחיד וכדי למנוע הריסת המרכיבים החיסוניים של החלב.

האם מותר להחזיר למקרר חלב אם לאחר שהוצאנו אותו?

אם חלב האם הוצא מהמקרר ולא נעשה בו שימוש כלל ניתן להחזיר אותו למקרר. בקבוק שחומם והוחזר למקרר יהיה טוב לשימוש לאותו פרק זמן כמו בקבוק שלא הוצא מהמקרר ( לפי משרד הבריאות אפשרי לאחסן חלב אם שאוב במקרר עד 8 ימים ומומלץ לאחסן כ- 3 ימים).

האם מותר להשתמש שוב בחלב אם שהתינוק התחיל לאכול ממנו?

כאשר התינוק אוכל מבקבוק של חלב אם חיידקים מפיו של התינוק מגיעים לחלב ומתחילים להתפתח בו. אפשר להשתמש בחלב זה להאכלה הבאה עד 4 שעות. חשוב לזכור שחלב אם הוא נוזל חי ששונה מכל מזון שאנחנו מכירים. יש בו נוגדנים שנלחמים באופו פעיל בחיידקים (אין אף מזון אחר שעושה את זה!), לכן הוא מאוד עמיד בפני חיידקים. 

 

האם מותר להקפיא מחדש חלב אם?

עדיף באופן כללי לא להפשיר ולהקפיא מחדש חלב אם כדבר שבשגרה אבל אם זה קורה, אין שום הוכחה שזה פוגע באיכות החלב להפך, יש הוכחות שזה לא פוגע. זה כן עלול לפגום בטעם. 

על פי הוראות ארגון הרופאים האמריקאים לאחר ההפשרה ניתן להשתמש בחלב בתוך 24 שעות. 

אם מדובר בכמות גדולה של חלב שהופשרה בגלל תקלה, אולי תשמחי לדעת על מחקר שנערך ב 2006 לגבי חלב מופשר (Rechtman, Lee, & Berg, 2006). החוקרים הפשירו חלב אם ללא הקפדה מיוחדת על סטריליות, החלב עמד בקירור מספר שעות ואז הוקפא מחדש. החלב שמר על המרכיבים התזונתיים והחיסוניים שלו ולא היו בו יותר חיידקים מחלב שאוב שלא הופשר פעמיים. לכן במצבים בהם למשל כל מלאי החלב שלך הופשר (הפסקת חשמל למשל), תוכלי להקפיא אותו מחדש אם תפעלי מהר. במקרה כזה מהרי להביא אותו לקירור והקפיאי אותו מחדש (למשל במקפיא של השכנים).  

כיצד כדאי לאחסן חלב אם שאוב?

אם לא מתוכנן שימוש בחלב האם בימים הסמוכים לשאיבה (עד 8 ימים) עדיף להקפיאו. אם בכל מקרה החלב יוקפא הוא יהיה במצב הטוב ביותר אם יוקפא סמוך ככל הניתן למועד השאיבה. לעומת זאת אם החלב נועד לשימוש בימים הסמוכים לשאיבה עדיף שישמר במצב טרי מכיוון שההקפאה פוגעת בחלק מהמרכיבים החיסוניים של החלב.

כדאי להקפיא את החלב במנות קטנות (30-60 מ"ל) כדי למנוע בזבוז. כך אפשר להוציא מנה אחת ורק אם התינוק סיים להוסיף את המנה הנוספת. ההקפאה היעילה ביותר היא שקיות אחסון חלב אם שמוקפאות כשהן שטוחות כמו דפים ולא תופסות מקום אחסון רב וניתן להשכיב אותן אחת על השנייה. חשוב לכתוב על השקית  את התאריך שבו נשאב החלב עם מדבקה או טוש לא מחיק.

האם מותר להאכיל את התינוק בחלב אם קפוא שנשאב לפני כמה חודשים?

חלב האם משנה את הרכבו על פי גיל התינוק, כמות השומן לדוגמה עולה ככל שגיל התינוק עולה. לכן עדיף לתת לתינוק חלב שנשאב בחודשים האחרונים, במיוחד אם חלק גדול מהתזונה של התינוק הוא חלב שאוב. נרצה שהפער המקסימלי יהיה חצי שנה בין הגיל של התינוק לגילו כשהחלב נשאב. יחד עם זאת ארגון הבריאות מצהיר שחלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק גם אם יש פער גילאים בין גיל התינוק לגיל שהיה כשהחלב נשאב (או לגיל התינוק של האם התורמת חלב אם). ניתן לשמור חלב אם קפוא עד 12 חודשים ממועד השאיבה.

 

כיצד מאחסנים חלב אם שאוב מחוץ לבית?

מומלץ לשאת את החלב מחוץ לבית בקירור (למשל בצידנית עם קר-חום) ולחמם אותו רק סמוך לשימוש. אם השאיבה נעשית מחוץ לבית עדיף לאחסן את החלב במקרר (במקום העבודה למשל) עד כמה שניתן ואז לשנע אותו בצידנית.

האם ניתן לערבב בין מנות חלב שנשאבו במועדים שונים?

אין מניעה לערבב בין מנות חלב אם שנשאבו במועדים שונים. אפשר גם לשאוב (בטווח של 24) שעות לתוך אותו כלי (שכל פעם מחזירים לקירור) ואין בעיה עם ערבוב חלב בטמפרטורות שונות תוכלו למצוא מחקר מעניין על כך כאן. חשוב לדעת שכאשר מערבבים את שתי מנות מימים שונים התאריך של שאיבת החלב (לצורך חישוב משך האחסון) יהיה זה של המנה שנשאבה ראשונה.   

unnamed_edited.jpg
7I3A7429.JPG

פריקית של חלב אם? גם אני!

קצת עלי: אני מיה דובינסקי, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ויועצת שינה באזור המרכז ובאזור השרון וגם בזום :). התקשרי אלי: 0528600526.

מיה דובינסקי

יועצת הנקה

טלפון: 052-8600526

  • Facebook Clean Grey
bottom of page