התמודדות עם גודש, דלקת בשד וצינורית חלב סתומה
פוסטים פופולרים
3 דקות קריאה
את מרגישה כאילו בלי ששמת לב מישהו החליף את השדיים שלך בשתי אבנים כבדות וכואבות? כנראה שיש לך גודש. הרבה נשים אחרי לידה סובלות מגודש שנובע ממגוון סיבות.
לפני הכל חשוב לשאול:
האם זה באמת גודש? חשוב להבחין בין מלאות טבעית שמאפיינת את היום החמישי אחרי הלידה לבין גודש. מלאות טבעית מתרחשת כאשר החלב הבשל שלך מתחיל להגיע ומחליף את הקולוסטרום שהיה בשד בימים הראשונים. נוכל להבחין בין גודש למלאות טבעית על ידי מספר שאלות:
1. האם את ביום השלישי עד חמישי אחרי הלידה?
2. האם התינוק מתחבר אל השד ויונק?
3. האם המלאות יורדת אחרי ההנקה?
4. אם את שמה את הצבע והאגודל שלך בשני צדי העטרה, האם את יכולה למעוך את העטרה ולכווץ את השד בין האצבעות שלך?
אם ענית כן לכל השאלות האלו ייתכן ומדובר רק במלאות טבעית.
בכל מקרה תוכלי להיעזר בטיפים הבאים להתמודדות עם גודש גם כדי להקל על המלאות הטבעית.
טיפים להתמודדות עם גודש:
1. שיפור החיבור: אם השד לא מתרוקן כמו שצריך ייתכן מאוד שהתינוק לא מחובר היטב אל השד בשעת ההנקה. קראי עוד על שיפור החיבור ופני לעזרה מקצועית שתסייע לך לתקן את החיבור ולהביא לריקון מלא של השד.
2. שינוי תנוחה: נסי לשנות את תנוחת ההנקה, אולי התינוק יפנה את השד טוב יותר אם יתחבר מכיוון אחר. קראי עוד על תנוחות הנקה.
3. הנקה על פי דרישה ולעיתים קרובות: הרבה פעמים גודש מתרחש כאשר לא מניקים את התינוק בכל פעם שהוא מבקש לינוק. הניקי הרבה ועל פי דרישה. אם התינוק שלך ישנוני תוכלי לנסות לעורר אותו על ידי מגע עור לעור (הניחי אותו עלייך כשהוא לבוש בחיתול בלבד ואת ללא חולצה או חזייה, וכסי את שניכם בשמיכה).
4. סחטי את השד/ שאבי עד להקלה: בזמן גודש לא מומלץ לשאוב הרבה (אם התינוק מתחבר ויונק. אם התינוק לא מתחבר, חובה לשאוב כדי לפנות את השד), השאיבה יכולה דווקא להגביר את כמות החלב בשד, במקום זה סחטי את השד עד שתחושי הקלה בגודש. כשאת סוחטת תחשבי על שפורפרת של משחת שיניים. כדי להוציא את המשחה את צריכה ללחוץ בחלק האחורי ולא על הפתח. כך בשד את לוחצת על החלק האחורי של השד עם אצבע ואגודל לכיוון הפטמה. לפני הסחיטה את יכולה לעסות את השד, העיסוי יקל על זרימת החלב. את יכולה גם לנסות קומפרסים חמים או מקלחת חמימה כדי להקל על הסחיטה. סחיטה לפני ההנקה תעזור לרכך את איזור הפטמה ולהקל על התינוק להתחבר לשד.
מאת Llapissera - CC BY-SA 3.0 סחיטת קולוסטרום
בצקת בעטרה
לעיתים כאשר יש גודש, למרות נסיונות שאיבה וסחיטת השד לא ניתן לרוקן את החלב והגודש ממשיך להחמיר. הגורם למצב זה הוא בדרך כלל בצקת בעטרה ובאזור הפטמה. כדי להקל על הבצקת חשוב לעסות את השד בצורה מאוד מיוחד בה דוחפים את הבצקת אחורה כלפי השד ולא קדימה כמו שמנסים להוציא חלב מהשד. רק לאחר העיסוי לשחרור הבצקת מנסים שוב לשאוב או לסחוט את השד.
לשחרור הבצקת: הניחי את אצבעותייך על השד (הדגמה מלאה בסרטון) ואז דחפי אחורה כלפי גופך. הדחיפה מתבצעת כלפי הגוף כי הבצקת צריכה להתרוקן דרך מערכת הלימפה שהיא פנימית בגוף ולא דרך הפטמה באופן חיצוני.
קומפרסים קרים
בין הנקה להנקה קור יכול מאוד לעזור כדי להקל על הכאב. צינוריות החלב המלאות לוחצות לך על העצבים הרגישים בשד, כדי לכווץ את הצינוריות את צריכה משהו קר (קור מכווץ!). את יכולה להשתמש אפילו בשקית אפונה קפואה מהסופר. האפונים יסתדרו יפה סביב השד ואת תחושי תחושת הקלה. אפשר גם לקחת חיתול של התינוק (חיתול החתלה כמו פמפרס) להרטיב אותו במים ולהקפיא. הג'ל שבחיתול יספוג את הנוזל ויהפוך אותו לקומפרס קר מצויין.
כרוב
הכרוב סופח נוזלים ולכן עוזר בצמצום המלאות של השד. קחי עלי כרוב והניחי אותם בתוך החזייה סביב השד אך לא על הפטמה. כשהכרוב נהיה "מבושל" החליפי את העלים.
כשגודש הופך לדלקת
אם החום של עולה בפתאומיות ואת מתחילה להרגיש כאילו יש לך שפעת, הגודש שלך הפך לדלקת בשד. בשלב זה כדאי שתיקחי אדוויל (או כל משכך כאבים שיש בו איבופרופן שהוא חומר אנטי דלקתי), כמובן וודאי קודם שאת לא רגישה לאיבופרופן ומותר לך לקחת ופעלי לפי ההוראות על האריזה. אם החום לא עובר אחרי 48 שעות את צריכה לפנות לרופא ולקבל אנטיביוטיקה. חשוב מאוד להמשיך ולהניק מהשד המודלק! אם את מודאגת לגבי השאלה האם מותר להניק עם חום, אל תדאגי, אין בעיה להניק כשיש לך חום. כשאמא חולה (לא רק במקרה של דלקת בשד) כדאי לה דווקא להניק את תינוקה כי היא מעבירה לו נוגדנים בחלב שעוזרים לו להתמודד עם האיום על מערכת החיסון.
לפעמים הדלקת ותחושת הגודש נובעת מסתימה בשד
איך תדעי אם יש לך סתימה בשד?
1. האם יש לך כאב מקומי בשד?
2. אם את נוגעת בשד האם את יכולה להבחין בגושים כמו אבנים קטנות בתוך השד?
3. האם החום שלך עלה?
כל אלו הם סימנים לסתימה בצינורית חלב.
טיפול בסתימה פנימית בצינורית
1. בשעת ההנקה או השאיבה לחצי על הנקודה הכואבת (על ה"אבן" שבתוך השד) נסי לפנות משם את החלב התקוע.
2. החליפי תנוחת הנקה ונסי תנוחות שונות. כשהיניקה תגיע מכיוון אחר יש יותר סיכוי להתפנות של הצינורית הסתומה. פני לעזרה של אשת מקצוע שתוודא שהחיבור שלך נכון והשד מתפנה כמו שצריך.
3. השתמשי בקומפרס חם על הנקודה הבעייתית תוך כדי שאת מעסה אותה. אם יש לך בבית מכשיר חשמלי שרוטט (כמו מברשת שיניים חשמלית) תוכלי להניח אותו על החסימה וללחוץ מעט ואז שוב להניח קומפרס חם המשיכי כך עד לתחושת הקלה.
4. במידה שהחום שלך עולה את יכולה להתייחס לסתימה כמו לדלקת ולקחת איבופרופן, לפנות היטב את השד לעיתים קרובות, להשתמש בכרוב ובקומפרסים קרים. אחרי 48 שעות שבהן החום לא ירד יש לפנות לרופא.
במקרה של סתימות חוזרות שאלי את מדריכת ההנקה שלך על תוסף המזון לציטין. תוסף זה הוכח כמסייע במקרים של סתימות חוזרות.
סתימה בקצה הצינורית- bleb ויבלת הנקה
גודש מקומי בשד נגרם לפעמים מחסימה של קצה הצינורית על ידי שאריות חלב. במקרה כזה תראי נקודה לבנה על הפטמה שנראית קצת כמו חצ'קון. הסתימהיכולה להיגרם גם מיבלת הנקה שנגרמת מגירוי מתמשך של אזור בפטמה.
לטיפול בחסימה בקצה צינורית חלב:
1. לפני ההנקה השתמשי בקומפרס חם רטוב שטבול במים רותחים ושמן קוקוס. הניחי אותו על הפטמה עד שהיא מתרככת.
2. לאחר ההנקה הקפידי לעסות שמן קוקוס לתוך הפטמה.
3. נסי לגוון את תנוחות ההנקה ככל שניתן, לעיתים הנקה בתנוחה חדשה פותחת את הסתימה. הנקה על שש (כשאת מעל התינוק ששוכב על מיטה או על הרצפה) יכולה גם לעזור.
4. במקלחת תחת זרם המים החמים את יכולה לבדוק בעדינות האם ניתן לפתוח את הסתימה (קצת כמו שמפוצצים חצ'קון).
5. אם הסתימה ממשיכה, פני לרופא או ליועצת הנקה.
6. במקרה של סתימות חוזרות תוסף תזונה לציטין יכול לסייע, שאלי יועצת הנקה לגבי לקיחת לציטין למניעת סתימות חוזרות.