top of page

סדר יום לתינוק- איך להיות הורים לילד שני כבר בילד הראשון

כלי ליועצות הנקה ואמהות

פוסטים פופולרים

הטריימסטר הרביעי

 

6 דקות קריאה

מוצץ, כן או לא?

 

6 דקות קריאה

הנקה בהריון

 

5 דקות קריאה

הנקה ומחזור

 

 

8 דקות קריאה

מה יש בחלב אם?

 

6 דקות קריאה

עישון והנקה

 

6 דקות קריאה

מתכונים להגברת חלב

 

8 דקות קריאה

אחד הקשיים הגדולים שתינוק חדש מביא עמו הוא חוסר וודאות. התחושה שאין לדעת מתי אוכל ללכת שוב לשירותים אם בכלל היא קצת מלחיצה עבור הורים רבים. אז איך אפשר להתגבר על הקושי? איך אפשר להפוך את הבלתי צפוי למתוכנן?

  

כך תיצרו סדר יום לתינוקכם בשישה צעדים:

 

1. הבדל של יום ולילה 

עם חזרתכם מבית החולים הקפידו ליצור הבדל בין יום ולילה. המטרה היא ליצור תנאים אופטימליים לייצור הורמון המלטונין אצל התינוק. המלטונין הוא ההורמון המכוון של השעון הביולוגי בגופנו. הוא מופרש כאשר יש חושך ומסמן לגוף שהגיע הזמן לישון. התינוק שלכם עוד לא מייצר את ההורמון הזה ברמות מספיקות ולכן אין כל משמעות ליום ולילה מבחינתו. התפקיד שלכם הוא לאפשר לגוף התינוק להרגיש את ההבדל בין היום והלילה ולהתחיל לייצר מלטונין כמה שיותר מהר.  איך עושים זאת? זמן תחילתה של שנת ה"לילה" של התינוק הוא השקיעה. מרגע השקיעה השתדלו לשמור על הסביבה של התינוק באווירה לילית- חדר חשוך, שקט יחסי והורדה של רמת הפעילות (למשל אחרי הנקה לא לעורר את התינוק בדיבור או אינטראקציה מרובה). 

 2. גלו את לוח הזמנים הפנימי של התינוק שלכם

לכל תינוק דפוסים משלו, יש כאלו שצפויים יותר ויש כאלו שפחות. אפילו אם התינוק שלכם הוא מהצפויים פחות, תוכלו, מגיל שישה שבועות בערך, להבחין בשגרתיות מסוימת בפעולותיו. ניקח לדוגמא את התינוק שון. שון תמיד מתעורר ב6:00, הוא ישן יותר בשעות הבוקר ואחר הצהריים נוטה להיות ערני. לעומת זאת, התינוקת עמליה תמיד ישנה בצהריים כמה שעות טובות ושאר היום שלה פחות צפוי. תשומת הלב ללוח הזמנים הפנימי של התינוק חשובה כי אנחנו ננסה להשתמש בעוגנים שהוא ייתן לנו ביצירת סדר היום.

 

3. תהיו הורים לילד שני כבר בילד הראשון 

הורים לילד שני מחויבים ללו"ז מסוים שנובע מהצרכים של ילדם הגדול. הם אוספים את הילד הגדול מהגן בזמן מסוים, ארוחת הערב היא תמיד בערך באותה שעה וגם נוהל ההשכבה לישון הוא די קבוע. התינוק החדש משתלב בלו"ז המשפחתי ומהר מאוד מסתדר לפי העוגנים שקיימים בלו"ז.  תוכלו ליהנות מהיתרון שיש להורים מנוסים אם תכניסו עוגנים ללוח הזמנים. החליטו על דברים מסוימים שתעשו כל יום סביב אותו הזמן, למשל טיול, אמבטיה, התעוררות משנת צהריים וכדומה. שינה תהיה אפקטיבית יותר אם תתרחש תמיד באותו המקום.

4. הקפידו על מרווחי שינה

תינוק מתחיל לפתוח פערים של ערנות סביב גיל שלושה חודשים וזה הזמן להתחיל לבנות לוח זמנים קבוע לשינה שלו. המפתח הוא להבין שהשעה בה יירדם התינוק תלוייה מאוד בשעה בה התעורר משנתו הקודמת. אתם לא יכולים להכריח תינוק להירדם, אבל אתם בהחלט יכולים להעיר אותו. לכן אם אתם רוצים שילך לישון בשעה מסוימת תכננו את ההתעוררות מהשינה הקודמת במרווח מספיק, כך תוודאו שיירדם בקלות יותר בשעה המיועדת. כדי שלא יירדם לפני הזמן השתדלו להשאיר אותו מעוניין בפעילויות שונות והשתדלו שלא יירדם לפני הזמן המתוכנן. אל דאגה שיבוש זמני בלוח השינה (למשל תינוק שמסרב להירדם בשעה המיועדת או נרדם לפני הזמן) ישפיע רק על השעות הקרובות ולא יקלקל את המאמצים שעשיתם עד כה.

 

5. נסו ליהנות מהיתרונות שבסדר יום קבוע

תשדלו גם אתם לעשות דברים בזמנים קבועים ביום וכך תספיקו יותר ותגיעו לסוף היום בתחושה רגועה יותר. אם למשל תקפידו לאכול ארוחת בוקר בזמן שהקצבתם לפעילות בוקר עם התינוק, תוך כדי שעשוע התינוק על מזרן הפעילות תהיו רגועים בשאר הזמן כאשר לא מתאפשר לכם לאכול. אם בזמן שנת הערב שלו תקפידו לאכול קודם ואחר כך לסדר את הבית תמיד תגיעו לסוף היום עם בית מסודר. זכרו, שגרה זה לא רע!​

 

6. תרגישו בנוח עם שינויים

אל תיבהלו משבירת השגרה מדי פעם, תוך כדי כתיבת שורות אלו הקטנה הפרטית שלי החליטה שהיא רוצה להישאר ערה עד 23:00 בלילה כשהיא בדרך כלל נרדמת ב19:00. אז דעו לכם שגם כשתגיעו לסדר יום קבוע  ואפילו תרגישו שאתם יכולים לייעץ לאחרים בעניין, עדיין יהיו ימים שזה פשוט לא יסתדר.  

לוח זמנים לדוגמא מגיל חודש לערך עד גיל חצי שנה: 

 

בערך ב6:00 התינוק מתעורר

 

פותחים את היום בהנקה/ בקבוק והחלפת חיתול  

 

מבלים זמן יחד (ההורה אוכל, משחקים קצת)

 

 8:30 בערך שעתיים אחרי ההתעוררות הנקה/ בקבוק

 

אחרי האכלה מחכים לסימני עייפות ומרדימים את התינוק (אם לא נרדם בהאכלה)

 

שנת בוקר נמשכת בערך שעה- שעה וחצי

 

מחכים שהתינוק יתעורר משנת הבוקר אך לא נותנים לו לישון מעבר לשעה 11:00

 

סביב 11:00 מעירים את התינוק, הנקה/ בקבוק, והחלפת חיתול

 

לאחר מכן מבלים זמן ביחד, אפשר לצאת לטיול בוקר

 

סביב השעה 13:00 הנקה/ בקבוק ולאחר מכן מרדימים את התינוק לשנת צהריים

 

בין השעות 15:00-16:00 מעירים את התינוק משנת הצהריים אם לא

התעורר לבד

 

סביב 16:00 הנקה/ בקבוק החלפת חיתול

 

 16:30 מבלים זמן ביחד

 

סביב 18:00 הנקה/ בקבוק

 

לאחר מכן אמבטיה

 

בשעה 19:00 לכל היותר השכבה לשנת לילה (יש תינוקות שירדמו כבר ב18:00).

 

הנקה/ בקבוק בלילה על פי דרישה.

 

מיה דובינסקי היא יועצת הנקה ומנחת קבוצות הורים, מקימת מרכז ההורות זולזו. מדריכת הכנה להנקה ומנהלת אתר Lehanik.com  

הרשמי לניוזלטר להניק

Congrats! You’re subscribed

bottom of page